20 November 2006

Norwegian newsletter no 2, dated 20 November 2006

This file as available as a complete 1.3 Mb pdf file here: http://www.atufto.no/HELP/HELP_newsletter2.pdf
Nytt fra HELP Kjære venner i Skandinavia! De siste tre ukene har det regnet unormalt mye i høylandet og den sørvestlige delen av Sri Lanka. Et halvt hundre mennesker har druknet eller om-kommet i jordskred, og 600 familier har mistet sine boliger. Flere tusen er for tiden husløse. HELP har bidratt med håndsrekninger i nabolaget. De store vannmengdene illustrerer på nytt hvor sårbar Sri Lanka er; uten skikkelig skog, eroderer lett dyrket mark, åser og fjell. Volden herjer igjen landet: Tamil-geriljaen og regjeringshæren kjemper på ny en borgerkrig i nord og nordøst – en kamp ingen av dem kan vinne. Mange, mange tusen er drevet på flukt. Jeg har litt å fortelle[1] fra arbeidet vårt i Sri Lanka, ført på papiret med hjelp av Asbjørn: * HELP-senteret står nå ferdig, etter innsatsen i sommer. Også møbler ble innkjøpt for pengene som dere overførte i juli. * Vi har planlagt å holde flere kortkurs / weekend-kurs, bl.a. ledertrening for ungdom. * Det er planlagt å åpne barnehage i lokalene, men denne har ikke kommet i gang ennå. Det mangler penger. * HELP utfører for tiden enkelt arbeid i Dolahena og i nabolandsbyene. Vi har tidligere fått noe midler fra landbruks-myndighetene til å bygge enkle fôrstaller til bønder med 2-3 mjølkekuer, noe vi har gjennomført. * Organisasjonen har hatt knoppskyting. Det er etablert en lokal HELP-organisasjon i Pallegama, den grønne, vakre dalen noen av dere kjenner fra opphold i Sri Lanka på åtti-tallet. Jeg og vår sekretær Mohan Perera tok motorsykkelen og besøkte området Diyadawa i Pallegama i august. Landsbyen besluttet da å opprette et eget lokallag. En av lederne er Liyanarachi som jobbet på Sarvodayas Pallegama-senter i 1981; husker dere ham? Lokallaget har planer om kyllingoppdrett, te-planteskole og vei-utbedring, blant annet. Mer om dette senere i nyhetsbrevet. * Asbjørn og Hans Petter prøver å få støtte fra folkehøgskole-rådet til et forprosjekt med sikte på å knytte kontakter mellom HELP og norsk folkehøgskole. Mer om dette senere i nyhetsbrevet. Much love from Siripala
[1] ) Telefonsamtale 20. november 2006.
Vanskelig bistand!
I følge Ceylon Daily News 27. august i år hadde de internasjonale hjelpeorganisasjonene lovt srilankiske myndigheter at de kunne bygge 70.000 erstatnings-boliger etter tsunamien, og de skrev avtaler om 19.600 boliger; nå 1 ½ år etter tsunamien er fortsatt bare 2.900 av disse boligene ferdig bygget.
En hilsen fra Lionel Ayya
En augustdag i år fikk jeg plutselig en hilsen fra Lionel ayya – noen som husker ham? Han jobbet for Sarvodaya på 80-tallet, hovedsakelig i sør, sammen med Siripala og Hewa. (Lionel var volontøren som kunne jobbe i to dager og to netter, uten å sove…) Lionel skrev at han var på vei til Norge, i forbindelse med jobb og studier, nå for sin norske arbeidsgiver FORUT.
Tirsdag 12. september rakk vi å avvikle et møte hos FORUT på Gjøvik. Det var et morsomt gjensyn! Lionel og kolleger fra Sri Lanka følger et NTNU-kurs i humanitært arbeid i høst. Han er fortsatt gift med Suneetha og bor i Bandarawela i sørøst. De har to barn, en sønn og datter. Etter at Lionel sluttet i Sarvodaya for 15 år siden, har han jobbet for bl.a. GTZ, COWATER & Sewa Lanka. Han traff igjen Siripala i Sewa Lanka. I FORUT jobber Lionel som leder for distriktsarbeidet i Moneragala. I den forbindelse traff han Ketil Hofslett og elever fra Åsane folkehøgskole i mars i fjor. Lionel ber meg hilse til gamle venner. Han kan kontaktes her: lionel@forut.lk.
Asbjørn
Noen ord om Hansa
Hansa er fortsatt i Norge – dersom noen ikke vet dét. Etter året på Ringerike folkehøgskole søkte han om au pair-visum for å jobbe på gården til Trygve Sund på Stange – og lære bedre norsk. UDI er imidlertid ikke verdens raskeste statsetat, og Hansa venter ennå på en avgjørelse. I mellomtiden har han spilt cricket, bor hos en lankisk familie i Oslo og jobber nå som avisbud. Drømmen er fortsatt å studere i Norge. Men han trenger penger og sannsynlig-vis bestått norsk-test for å bli tatt som elev ved høyskole eller universitet.Noen som vil treffe ham? Hansa er tilgjengelig på telefon 928 83 256 eller på e-post hansac2000@yahoo.com.
Julegave til HELP? Det nærmer seg jul, og det hadde vært fint om vi kunne støtte Siripalas prosjekt med et beløp som monner. I sommer sendte vi 5000 kr. - og Siripala har klart å få maksimalt ut av dette beløpet i form av bl.a. møbler til admis.-bygget. Et tilsvarende beløp før jul ville sikkert komme godt med, f.eks. til utvikling av den planlagte barnehagen i bygget. Derfor spør vi: Er det noen som har mulighet til en ekstra innsats for kontoen i Gran Sparebank før 15. desember? I øyeblikket står det kr. 2.800 inne på kto. - så med et felles løft skulle det være mulig å nå målet om nye 5000 kr. til HELP. Dermed er utfordringen gitt - og kontonummeret er fortsatt 2020 32 12187.
Hans Petter
Regnskogsbevaring I forbindelse med at HELP har opprettet et lokallag i Diyadawa, har Siripala søkt de store organisasjonene IUCN[1] og UNDP[2] om prosjektmidler til lokalt arbeid for naturvern og til å utvikle alternative arbeidsplasser for bygdefolk. UNDP i denne sammenheng yter midler gjennom programmet Global Environmental Facility / Small Grants, bl.a. til frivillige organisasjoner som jobber med biomangfold og klimatiltak. Søknadene som ble sendt 1. oktober, er ikke ferdigbehandlet. Siripala tenker han også kan knytte norske folkehøgskoler til dette prosjektet, for eksempel gjennom elevutveksling og lokale felleskurs for srilankere og folkehøgskole-elever. Studietur til Sri Lanka?
Asbjørn har søkt om midler til "pedagogisk utviklingsarbeid" for 2007 - nemlig en studietur til Sri Lanka med tilbud til fem aktuelle folkehøgskoler. Hallvard Smørgrav (sekretær i internasjonalt utvalg) og Hans Petter Hanssen har anbefalt søknaden. I første omgang kan det se ut til at søknaden strander på Asbjørns manglende fhs-tilknytning; derfor har vi i siste liten satt inn HPH som søkeransvarlig (pensjonerte fhs-lærere kan fortsatt gjøre nytte for seg!). Det er uvisst hvilken skjebne søknaden får, men det er jo et håp om at folkehøgskole-rådet vil se verdien av et felles prosjekt som dette (i motsetning til prosjekter som bare tilgodeser enkelt-skoler). Søknaden er for øvrig helt i tråd med våre bestrebelser med å etablere et felles folkehøgskoleprosjekt for 25 år siden, og vi krysser fingrene for at det kan gå an å få til noe lignende denne gangen. [1] ) IUCN står for International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, og tilsvarer antagelig Naturvernforbundet i Norge. Mer kan lu lese her: http://www.iucnsl.org/. [2] ) UNEP står for United Nations Development Programme. Mer kan du lese her: http://www.undp.lk/.

No comments: