24 October 2005

Hva er HELP?

Av Siripala Gamage

HELP er en sri lankisk, frivillig organisasjon, registrert som NGO (Non-Governmental Organisation) under Voluntary Service Organisation Act. No. 8 of 1998 No. HDS/S.S.O/11/2001, det vil si en en miljøorganisasjon under statlig miljømyndighet – No. 6/6/17/3/27.

HELPs adresse i Sri Lanka:
Siripala Gamage, ’Charika’, Dolahena, Horana.
Telefon: +94 34 22 63 142
Mobil +94 77 97 19 686
E-post: siripalagamage@yahoo.com
HELPs bankkonto:
A/C 0000720064 i Bank of Ceylon, 87, Anguruwathota Road, Horana, Sri Lanka

Organisasjonen jobber i området rundt Horana i Kalutara fylke, ca. 35 km sør for hovedstaden Colombo.

VISJON
Utvikle konkrete miljøtiltak med og for mennesker som ønsker å leve i balanse med seg selv og naturen.

BAKGRUNN
Vår organisasjon – som er opprettet på grunnlag av uttrykte behov i våre omgivelser – startet i 1998 med det formål å forbedre de sosio-økonomiske forhold i bygdene. Horana i Kalutara Fylke (i den vestlige provins av Sri Lanka) er vårt nåværende arbeidsområde. Siden vi betrakter naturen som en del av vårt liv, startet vi med å lære opp folk til å ta vare på sine omgivelser. Lokale spesialister (bønder) i bygda trente folk i ulike tiltak mot jorderosjon, f..eks. bygging av steinmurer. Andre lærte oss organisk jordbruk, dyrking av medisin- og krydderplanter, og bekjempelse av insektsskader. Vi arrangerte dagskurs i hagebruk for hjemmene, og besøkte jevnlig dem som hadde problemer med å få til effektiv drift.
HELP fikk også i stand samarbeid med offentlig landbruksmyndigheter. I vårt arbeid kunne vi således dra nytte av folkets evner og kunnskaper, frivillige lokale spesialister, egne ansatte og statlige myndigheter.

MÅLSETTINGER
1. Styrke opplysnings- og opplæringsarbeid for et bedre miljø – fysisk og mentalt – på landsbygda.
2. Bidra til sosial og økonomisk utvikling på landsbygda.
3. Bevare og formidle nedarvet kunnskap om organisk jordbruk og urtemedisin for å bedre helsen blant folk.
4. Formidle kontakt mellom befolkningen og deres institusjoner (skoler, templer, kirker, frivillige og statlige organisasjoner) og på den måten skape et mangfoldig samvirke i området.
5. Styrke miljøheimevernet og miljørettet helsevern, med tiltak for kvinner og barn.

ORGANISERING
Organisasjonen har 5 mannlige og 4 kvinnelige styremedlemmer. Disse arbeider til daglig i offentlig og privat sektor, men er engasjert i HELP på frivillige basis.

Styrets medlemmer har følgende funksjoner:
· Formann
· Sekretær
· Kasserer
· Leder for utviklingsarbeid
· Leder for samvirke og velferd
· Leder for plan og evaluering
· Leder for økonomiske tjenester
· Leder for sosiale og kulturelle tiltak
· Leder for opplæring

Rådgivende organ - møter med styret 3 ganger i året.
· Distriktssekretær
· Medisins rådgiver
· Opplæringskonsulent
· O.I.C. Politi
· Sokneprest
· Skogforvalter

Råd - møter en gang i året.
Rådet består av medlemmer av HELP, ett medlem fra hver frivillig og statlig organisasjon, skoler, templer og kirker.

Underkomitéer og bygdekomitéer.
Disse komitéene fungerer i forhold til de ulike prosjektoppgavene, klargjør behovene og foreslår løsninger. Medlemmene er oftest selv med på den praktiske gjennomføringen av oppgavene.

PROSJEKT OG PROSJEKTAKTIVITETER

Prosjekt nr. 1: Biologisk mangfold.
Under vårt frivillige arbeid i Horana fra 1998 ble det utarbeidet et prosjektforslag til CEIF (Community Environment Initiatives Facility) med støtte fra Verdensbankens miljøfond.
Søknaden gjaldt i hovedsak bio-mangfold og forhindring av jorderosjon.

Søknadssummen var 750.000 rupees. Vi fikk 450.000 rs., og resten måtte vi skaffe til veie gjennom egeninnsats (arbeidskraft, materialer, konsulentvirksomhet etc.).

Vi valgte ut tre landsbyer: Dolahena, Aggona og Galkaduwa. Først arrangerte vi møter med familiene i hver landsby og introduserte prosjektet. Beboerne valgte 3 landsbykomitéer med 5 personer i hver. Deres første oppgave var å gjennomføre en undersøkelse om landeiendommer, hjemmehager og plantasjer. En av våre ansatte hjalp dem med å tegne kart og peke ut ulike områder med verdifulle trær, steinterrasser etc. Dernest bestemte komitéen hvor terrasser skulle anlegges og SALT-trær plantes (SALT = Sloping Agricultural Land Technology). Så hadde vi nye møter med bøndene og ble enige om hvordan vi gjensidig kunne hjelpe hverandre med å gjennomføre aktivitetene. Endelig valgte vi ut 100 familier som en direkte målgruppe for videre arbeid med prosjektoppgavene.

Prosjektets aktiviteter:
· Etablere 100 hjemmehager med levende kompost-base.
· Bygge 15 m steinterrasse i hver hage og 7000 m SALT (plante Gliricidia i 2 linjer og steiner, grener m.m. i mellomrommet).
· Plante 400 frukttrær og 2000 medisinplanter.
· Opprette 3 mønsterhager med førstehjelpsavdeling.
· Opprette 10 stedegne skogteiger med mahogny, hora, jak, brødfrukt, kitul etc.
· Kjøpe 100 brenselsbesparende ovner til de utvalgte familier.
· Organisere miljøgrupper ved hver skole og øve elevene i bygging av steinterrasser, dyrking av hjemmehager og gjenvinning av søppel.
· Lede dugnadsgrupper for å gjenoppbygge eller rense vanningsanlegg, bygge veier, brønner etc.
· Arrangere turer til sentra for jordbruk, gjenvinning og tradisjonell medisin for å gi befolkningen mer kunnskap og trening på disse områdene.
· Dele ut verktøykasse til hver familie, for å skape ytterligere motivasjon.

HELP fikk offentlige myndigheter (Divisional secretariat office, Agricultural service center, Agricultural training center, Regional forest office, Zonal education office etc.) til å delta i opplæringsprogrammer sammen med våre ansatte og lokale spesialister. Det ble nedsatt et evalueringsutvalg som møttes en gang i måneden for å diskutere gode og dårlige sider ved prosjektet.

Prosjekt nr. 2: Miljø og helse.
Etter å ha avsluttet prosjekt nr. 1, skrev vi en ny søknad til CEIF. Den handlet om miljø og helse, og hadde et budsjett på Rs 550.000. Pga. uoverensstemmelser innen CEIF mottok vi bare Rs 100.000. En smittsom sykdom (”dengue-feber”, overført med mygg) bredte seg i de vestlige og sørlige provinsene, og i Horana døde 4 personer av sykdommen. Vi valgte derfor Wewala som område for dette prosjektet hvor vi ville fjerne yngleplasser for myggen, bl.a. ved å rydde søppel, særlig alt som kan samle vann.

I dette prosjektet deltok barn og foreldre fra søndagsskolen, både i planlegging og gjennomføring. Foreldre deltok i planleggingen. Tre demonstrasjonssteder ble valgt. Barna gikk i grupper fra hus til hus for å undersøke om det var ryddet tilstrekkelig.
Aktiviteter:
1. Etablerte 100 økologiske kjøkkenhager med kompostbinger.
2. Gjennomførte tre treningskurs for elever og foreldre i miljøheimevern.
3. Gjennomførte tre helse-sjekker av Dengue-feber sammen med kommunelegen i Horana som vaksinerte.
4. Arrangerte førstehjelpskurs for miljøgruppene fra lokale skoler, samt for frivillige organisasjoner i distriktet.


Prosjekt nr. 3: Bygging av et ressurs-senter (en mulig folkehøgskole?).
HELP hadde hatt sine møter under skyggefulle trær eller på fjellknatter. Etter hvert følte en et sterkt behov for et møtested, ressurs-senter og kontor for virksomheten.

Fra 1982 hadde undertegnede hatt en drøm om en folkehøgskole i Sri Lanka. I 1983 startet vi et folkehøgskole-liknende prosjekt i samarbeid med Sarvodaya, men pga. situasjonen i Sri Lanka fungerte det ikke som tiltenkt. Da vi kom tilbake fra Norge i 1990, kjøpte vi ti mål land i Horana, stadig med folkehøgskole-idéen i tankene. Vi tror at HELP’s opplæringsmetoder er i tråd med Grundtvigs tanker om ”en skole for livet”.

Vi bestemte oss for å bygge et sentralt opplæringssenter med kontor for HELP på denne tomta. Byggeprosessen gikk meget langsomt, fordi vi ikke hadde fondsmidler, men måtte benytte våre private inntekter og gaver fra venner i Norge. Senere fikk vi lån i bank. Det ble en to-etasjes bygning med forsamlingssal og kontor nede, og leilighet med bad oppe. Andre etasje er fullført, og leies ut for å få inntekter til kontorets drift.
Nede er utbyggingen fortsatt ikke fullført. Det som nå mangler, er bl.a.: 13 vindusrammer,
4 skrivebord, 8 kontorstoler, 100 vanlige stoler, 1 computer (ny eller brukt).


Siripala foran bygdesenteret til HELP


Andre aktiviteter og småprosjekter utført av HELP
- Delta i månedlige miljø- og jordbruksmøter på regionalt nivå
- Delta i månedlige fylkesmøter for miljøorganisasjonene.
- Organisere utendørsaktiviteter for barnehagen og førskolen.
- Bygging av felles brønn / vaskeplass for landsbyen.
- Arrangere dugnader for vedlikehold av veier og vanningskanaler.
- Planting av 20 dekar skog (skolehage) ved Talagala skole.
- Nødhjelpsarbeid etter mai-flommen 2003 i fylkene Kalutara, Matara og Galle.
- Nødhjelps- og gjenoppbyggingsarbeid i Kalutara fylke etter tsunamien des. 2004.
- Samarbeid med REAF om planteskole for urtemedisin.
- Samarbeid med CORE om små-skala meierier.

Framtidsplaner
HELP har diskutert ulike tiltak med folk. Det kan være aktuelt med kurs i økologisk jordbruk, plantemedisin og opplæring av nye ayurveda-leger.

No comments: