15 July 2008

Flooding and relief work in Kalutara


I månedsskiftet mai-juni i år opplevde folk i Kalutara fylke, hvor HELP jobber, et kolossalt regnvær. Bare på 24 timer (1.-2. juni) falt det mellom 150 og 225 mm regn i store deler av Kalutara. Konsekvensene ble ekstremflom i elvene, særlig Kalu Ganga, jordskred og oversvømmelse av mange landsbyer. I følge offisielle tall var 163.000 mennesker eller 36.000 familier i Kalutara direkte berørt av flommen og bodde i midlertidige leire. Flere hundre hus er helt eller delvis ødelagt og nærmere 20 personer har druknet. Også andre deler av det sør-vestlige Sri Lanka ble rammet, men ikke like hardt.
At flomskadene ble så store, har flere forklaringer. Miljøvern-minister Ranawaka uttalte umiddelbart etter flommen at den nye motorveien som er under bygging fra Colombo til Matara, kan ha fungert som en barriere for vassdragene på deres vei mot kysten (se kart nedenfor). Undersøkelser har nå bekreftet at motorveien var én av årsakene. Politikere flest spekulerer også i global oppvarming som én årsak til det ustabile været. En sikker årsak til de store flomtoppene er avskogingen i innlandet og høylandet. Denne ekstremflom var bare den siste av fire flommer i Kalutara de siste seks månedene. (Kilder: http://www.sundayobserver.lk/2008/06/08/pol05.asp og http://www.dailynews.lk/2008/07/29/news56.asp)
I følge Siripala har HELP bidratt med nødhjelp til nabobygdene Kandana, Bellapitiya, Remuna, Batagoda,Yala and Anguruwatota (se kart nedenfor). Det var vanskelig å komme fram langs veiene. I følge mediene steg elva Kalu Ganga 8 fot (2,4 m) i noen områder, og all transport foregikk med båt. De flomrammede ble hentet til nærmeste tempel eller offentlige bygning hvor vannet ikke kunne nå dem. HELP, sammen med mange andre organisasjoner, delte ut tørr-rasjoner med ris, dhal, sukker, hvetemel, tørrmelk og klær. Siripala sender en stor takk til venner i Skandinavia som bidro med litt penger til hjelpeaksjonen. Det hører med til historien at matvare-hjelp er blitt dyrere det siste året, blant annet p.g.a. ris-mangelen i Asia.

No comments: