23 April 2008

News about Siripala's old place of work, Sarvodaya in Matara

The organization HELP is drawing inspiration from the folk high school idea, as we all were many years ago working with the Sarvodaya Shramadana Movement in Southern Sri Lanka. Here are some pleasant news from Siripala's old place of work, Pallimulla in Matara, and his former employer, Sarvodaya, compiled by Hans Petter Hanssen


Illustration: The new Sarvodaya Centre in Pallimulla, Matara. Picture: Sarvodaya.


Nytt fra Siripalas tidligere arbeidssted!
Sarvodaya Nilwala Vishva Dharma Kendra, et utviklings- og opplæringssenter, ble åpnet av Dr. A.T. Ariyaratne i Matara 13. february 2008. Ved åpningen var blant andre rådgiver Hilda Harastad ved den norske ambassaden i Colombo til stede. Senteret er bl.a. finansiert med støtte fra the American Jewish Joint Distribution Committee (AJJDC), Sarvodaya USA, og NORAD. Det nye senteret blir en av de mest moderne og velutstyrte opplærings-institusjonene i det sørlige Sri Lanka. Det består av tre bygninger som ligger ned mot elva Nilwala. Her er overnattingsmuligheter for 50 personer, seminar- og konferanserom for 100 personer, bibliotek, et fredssenter, en språkopplærings-enhet med bl.a. Information Communication Technology (ICT), og i tillegg ”verksteder” for catering & bakeri, industri, søm og et spekter av andre arbeidstiltak. I tillegg blir det utendørsområder for meditasjon, idrettsaktiviteter for ungdom, og naturstier relatert til miljø- og økologispørsmål.
Stedet skal bygge på Sarvodaya’s visjon om et samfunn som kombinerer sosiale og økonomiske aspekter med åndelige og kulturelle verdier.

Sarvodaya har arbeidet på landsbygda i Matara-distriktet siden tidlig på 1960-tallet, og har i dag aktiviteter i 379 landsbyer i distriktet. Etter tsunamien er det spesielt viktig å trene ungdom til skaffe seg inntekter og utvikle sine yrkesferdigheter. Studentene ved senteret vil ha mulighet for språktrening (muntlig tamil for singalesisk-talende, og muntlig singalesisk for tamil-talende, samt engelsk), noe som kan gi nye muligheter for samarbeid og forståelse.
Biblioteket vil bli et ressurs-sted for elevene, med bl.a. tilgang til det nyeste innen tekniske og vitenskapelige fag. Fredssenteret vil bli ett av 10 tilsvarende sentere som Sarvodaya vil opprette i Sri Lanka. De andre stedene er: Trincomallee, Batticoloa, Kalmunai, Hambantota, Galle, Colombo, Nuwara Eliya, Puttalam og Mannar.

Hans Petter Hanssen


The old Pallimulla Sarvodaya Centre in Matara, 1981. Drawing: A.T.

No comments: